ramecek
hlavicka
ramecek
ramecek

Akce


  Operation Switch Back 2009  -  07.08.2009  
Název akce: Operation Switch Back 2009
Datum konání: Od: 07.08.2009      Do: 09.08.2009
Místo konání: Pitínské lesy - Lokov (Žítková)
Typ akce: Bojová
Galerie: Switch Back 2009
 
Zpráva: V době od 07.08.2009 19.00 hod. do 09.08.2009 12.00 hod. proběhla v pitínsko - žítkovských lesích bojová operace USAREURu, kterou organizovala naše jednotka A/2-14 INF, 10MD.
Cílem operace pro americké síly bylo založení předsunuté základny, zajištění transportů do základny a z ní, lokalizovaní předsunuté základny speciálních sil AČR a ASR, omezení činnosti partizánské skupiny v dané lokalitě.
Akce byla do jisté míry výjimečná tím, že k podpoře US sil sloužil vozový park, který čítal 1x terénní osobní automobil UAZ, 2x lehký nákladní automobil PV3S a lafetovanou nádrž s pitnou vodou o velikosti 1m3. Další věcí za povšimnutí stál fakt, že základna sloužící partizánské jednotce byla areálem bývalých kasáren, který je nyní využíván Bojovou skupinou Karpaty. Tedy útoky na tuto základnu reálně simulovali bojovou činnost v útoku.
Průběh akce nebude zveřejněn, lze však konstatovat, že pro US síly dopadla akce na výbornou, kdy byla prověřena součinnost mezi jednotky USAREUR, uskupení TF COOPEX a US SOCOM.
Závěrem lze říct, že jsme se poučili do budoucna jak ze svých chyb, byť nebyly fatální tak i ve volbě vhodného nepřítele, který v tomto případě byl zaměřen více na AS než na dlouhodobou činnost v terénu.
V neposlední řadě musím poděkovat všem zúčastněným za skvělou atmosféru operace a mohu slíbit, že operace podobného charakteru se budou opakovat.
Fotografie z operace jsou v galerii.
 
Zprávu napsal: SSG Kročil, Tomáš
Zprávu upravil: SPC Novotný, Karel

ramecek
Copyright © 10th Mountain Division KVH | Design by Mich@el, Web by Codel
ramecek
ramecek
ramecek
USAREUR(cz)

ramecek