ramecek
hlavicka
ramecek
ramecek

Akce


  Normandie 2009  -  04.06.2009  
Název akce: Normandie 2009
Datum konání: Od: 04.06.2009      Do: 07.06.2009
Místo konání: Francie
Typ akce: Ostatní
Galerie: Normandie 2009
 
Zpráva: K 65. výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii, podnikla naše jednotka 10 MD společně s 10 SFG poznávací cestu do této části Francie. Ve Francouzkém Meaux se k nám přidal i jeden kamarád francouzké národnosti. Společně jsme navštívili město Caen, ze kterého jsme dále pokračovali do Benouville a na vyloďovací pláž SWORD. Odtud jsme jeli podél pláže JUNO na GOLD, kde jsme přenocovali s veterány v jejich stylovém campu. Zde jsme měli možnost sledovat obrovský ohňostroj, který byl odpálen na všech vyloďovacích plážích najednou. Ráno 6.6.2009 jsme vyrazili k městu Arromanches a následně do Bayeux, kde jsme navštívili velké museum vylodění. Ještě téhož dne jsme se vrátili zpět k pobřeží a navštívili jsme pláž OMAHA, která byla až do večerních hodin uzavřena skrz návštěvu amerického presidenta. V blízkosti této pláže jsme i přespali. Ráno 7.6.2009 jsme navštívili museum na pláži OMAHA a dále měsíční krajinu na Pointe du Hoc, který je proslaven útokem Rangers. U rangers jsme zůstali a navštívili museum věnované právě jim. Odtud jsme vyrazili na pláž UTAH a dále do St.-Mere-Eglise, kde jsme mohli sledovat seskok výsadkářů. Tito seskočili v místech, kde provedli seskok před 65 lety 82. a 101. výsadková divize. Zde jsme navštívili i obrovské museum věnované právě výsadkovým vojskům 82. a 101. divize.
Na konec našeho putováni jsme navštívili město Carentan, kde jsme měli možnost sledovat nástup výsadkářů na náměstí a jejich pochod.
Závěrem snad jen dodat, že i tak dlouhá cesta, jakou jsme byli nuceni podstoupit stála za to a že jsme Normandii nenavštívili naposled.

V sekci galerie naleznete fotky
 
Zprávu napsal: SSG Kročil, Tomáš
Zprávu upravil: SPC Novotný, Karel

ramecek
Copyright © 10th Mountain Division KVH | Design by Mich@el, Web by Codel
ramecek
ramecek
ramecek
USAREUR(cz)

ramecek